Završila nastava za maturante

U srijedu, 20. svibnja, odzvonili su posljednji nastavni sati ovogodišnjih maturanata. Dan je obilježen veseljem, smijehom i nezaobilaznim fotografiranjem. Za dva tjedna pred njima će se naći ispiti državne mature koji će usmjeriti njihove živote. Želimo im čestitati na završetku četvrtog razreda , ali i zaželjeti mnogo sreće na ispitima državne mature!

 
Proslava Uzašašća kod crkve sv. Spasa u Cetini

U subotu, 16. svibnja, učenici naše gimnazije pod vodstvom profesora sudjelovali su na proslava Kristova Uzašašća kod crkve sv. Spasa u selu Cetini pored istoimenog izvora rijeke. Uz stanovnike vrličkog kraja i predstavnike naše škole slavlju su se odazvali i brojni vjernici iz drugih mjesta među kojima i većina predavača koji su sudjelovali na međunarodnom znanstvenom skupu o 300. obljetnici obrane Sinja uz Gospin zagovor. Proslavu sv. Spasa predvodio je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, uz koncelebraciju još 17 svećenika. Pjevanje je predvodio zbor Gospe od Zdravlja pod ravnanjem fra Stipice Grgata. Voditelj cjelokupnog slavlja u Cetini bio je fra Josip Grbavac.

Više...
 
Noć knjige 2015.

Kako bismo i mi bili dio Svjetskog dana knjige koji se obilježava 23.travnja, ove godine osmislili smo program za Noć knjige. Program je započinjao u 18h, a sastojao se od tri dijela. Već prvim dijelom publika je bila zabavljena zahvaljujući učenicima koji su dio Sinjskog pučkog kazališta. Izveli su prvi čin predstave „Romeo i Julija iz Velikog Bunjišta“ Tomislava Čadeža. Lik Julije utjelovila je naša maturantica Antonia Barać, a lik Romea Moreno Vuković.  Sporedne uloge u predstavi igrale su Iva Šuste i Petra Ugrin. Gost drugog dijela bila je pjesnikinja Nikolina Gaurina, bivša učenica Franjevačke klasične gimnazije. Nakon što nam je predstavila svoje dvije zbirke Memoaričnost srca i Srce na koljenima, koje je napisala već za vrijeme srednje škole i fakulteta, pjesnikinja nam je pročitala i nekoliko neobjavljenih pjesama. Obasuli smo je pitanjima o njenom stvaralaštvu, pjesništvu općenito i iskustvima kroz život. Atmosfera je bila ugodna, a neugodne tišine nije bilo. Budući da se naš susret s pjesnikinjom malo odužio, večer smo završili čitanjem poezije Silvija Strahimira Kranjčevića, čiju 150. obljetnicu rođenja obilježavamo ove godine. Iako se ove godine skupio malen broj naših učenika, nadamo se da će se tradicija nastaviti. Jer čitamo da bismo živjeli, zar ne?

FOTOGRAFIJE

 
Noć knjige 2015.

Knjižnica Franjevačke klasične gimnazije u Sinju

PROGRAM

18:00 Susret s pjesnikinjom - Nikolina Gaurina

18:30 Romeo i Julija iz Velikog Bunjišta (1. čin)

učenici - glumci Sinjskog pučkog kazališta

19:00 Silvije Strahimir Kranjčević - 150 godina rođenja velikog pjesnika  (projekcija filma)

 
Pobožnost križnog puta za mlade na sinjskoj tvrđavi

Prema ustaljenoj praksi i ove će se godine u petak 27. ožujka 2015. održati pobožnost Križnog puta za srednjoškolce i ostalu mladež na sinjskoj tvrđavi, zbog čega će u svim sinjskim srednjim školama biti skraćena nastava.

U našoj će gimnaziji toga dana biti skraćeni školski sati i nastava će se održati prema dolje navedenoj satnici.

Pobožnost Križnog puta počinje u 11 sati kod bivšeg Vatrogasnog doma (podno Kamička).

1) 8,00 - 8,25

2) 8,30 - 8,55

3) 9,00 - 9,25

4) 9,30 - 9,55

5) 10,00 - 10,20

6) 10,25 - 10, 45

 
Duhovna obnova

DUHOVNA OBNOVA ZA DJELATNIKE GIMNAZIJE

KORIZMA - POZIV NA AUTENTIČNOST

(Franjevačka klasična gimnazija, Sinj, 27-29. ožujka 2015.)

PROGRAM

PETAK, 27. OŽUJKA

- 12,00: Početak duhovne obnove i prigodno razmišljanje: Čemu se možemo nadati?

Poslije podne

- 17,00: Molitva

- 17,15: Razmatranje i zajednički razgovor o temi: Biti autentičan

- 18,00: Meditacija

SUBOTA, 28. OŽUJKA

Prije podne

- 10,00: Molitva

- 10,15: Razmatranje i zajednički razgovor o temi: Umijeće komuniciranja i odgovornost za riječ

- 11,00: Pobožnost

Poslije podne

- 17,00: Molitva

- 17,15: Razmatranje i zajednički razgovor o temi: Spremnost na praštanje i pomirenje

- 18,00: Pobožnost

NEDJELJA, 29. OŽUJKA: CVJETNICA

Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati i završetak duhovne obnove

Voditelj duhovne obnove prof. dr. fra Anđelko Domazet na raspolaganju je za osobni razgovor i svetu ispovijed.

 
Međubiskupijski susret maturanata u Mostaru

U subotu, 14.3.2015., kao maturanti naše škole sudjelovali smo na, sada već tradicionalnom, Međubiskupijskom susretu maturanata na Humcu te potom napravili izlet u središte Hercegovine, Mostar. Na susretu je sudjelovalo oko 3600 maturanata iz cijele Dalmacije, od Zadra do Dubrovnika, a najviše nas je došlo iz Splitsko-makarske nadbiskupije (51 autobus od ukupno 72). Naš mali Sinj zastupalo je čak 8! Misu je predvodio mons. Marin Barišić, a na početku susreta nam se obratio i fra Velimir Mandić, humački gvardijan. Izrazio nam je dobrodošlicu rekavši koliko je radostan što smo se opet okupili u velikom broju, te istaknuo humačku vjersku i kulturnu baštinu važnu za ovaj dio Hercegovine (knjižni fond, umjetnička galerija, muzej u kojem se čuva Humačka ploča itd.). Mons. Barišić u propovijedi je nazvao maturante proljećem koje se budi i koje će kao takvo doprinijeti ovom narodu. Također je rekao kako moramo zapamtiti da osim školske mature koja nas uskoro čeka postoji jedna važnija, a to je ona životna. Životnu maturu je puno teže položiti, iako nam se u ovim trenucima čini kako je školska kudikamo bitnija. Nadbiskup se osvrnuo i na evanđelje koje je bilo čitano tog dana. Ono nam govori o farizeju koji je ohol i narcisoidan te se hvali pred Bogom, a s druge strane opisuje carinika koji je ponizan i skroman. Da bismo položili životnu maturu, jasno je da moramo slijediti carinikov primjer. Na kraju propovijedi nadbiskup nam je zaželio puno uspjeha i na jednoj i drugoj maturi.

Više...
 
Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika

Na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika, koje je održano u srijedu 4. ožujka u IV. gimnaziji ''Marko Marulić'' i V. gimnaziji "Vladimir Nazor" u Splitu, sudjelovali su i predstavnici naše gimnazije pod vodstvom svojih mentorica prof. Marijane Vuleta  i prof. Danijele Mandac.

U kategoriji drugih razreda učenica Iva Šuste (2.b) osvojila je 7. mjesto, u kategoriji trećih razreda učenica Danijela Dolić (3.b) osvojila je 6. mjesto, a u kategoriji četvrtih razreda učenica Antonia Barać (4.b) osvojila je 4. mjesto, Mirna Vučemilo (4.b) 11. mjesto i Tea Mihaljević (4.b) 12. mjesto.

Čestitamo učenicama i njihovim mentoricama na trudu i zalaganju!

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 14 od 32

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas29
Ovaj mjesecOvaj mjesec972
UkupnoUkupno976609

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 5