Nekad i danas

 

Početak

Franjevačka klasična gimnazija u Sinju, kao najstarija srednjoškolska ustanova u zagorskom dijelu Dalmacije,  začela se šk. god. 1838./39. objedinjenjem malih samostanskih škola u tri samostana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Preustrojem i potpunim ujedinjenjem u Sinju ona je 1854. god., po strogim zahtjevima tadašnjih austrijskih prosvjetnih vlasti, stekla pravo javnosti pod nazivom „Javno više hervatsko  gimnazije u Sinju pod upravom oo. franjevaca Prisv. Odkupitelja“. To je ujedno i prva gimnazija u južnoj Hrvatskoj s hrvatskim nastavnim jezikom.
Gimnazija je prvih pola stoljeća radila u zgradi samostanskog kompleksa na središnjem sinjskom trgu (danas Trg kralja Tomislava).

 

Bogata i burna povijest

Gimnazija je prolazila kroz brojne poteškoće u vrijeme nesklonih joj vlasti (austrijske, starojugoslavenske, jugokomunističke), ali je bila i ostala vrelom duhovne i kulturne snage, osobito u vrijeme kada su se tek oblikovali  kulturni i nacionalni identiteti na ovim vjetrometnim prostorima.
Za potrebe Franjevačkog sjemeništa, a kasnije i za potrebe Gimnazije, Provincija je izgradila i 1908. godine otvorila velebnu zgradu uz Alkarsko trkalište.

 

Gimnazija je sve do potkraj Drugoga svjetskog rata uz franjevačke kandidate (sjemeništarce) nastojala školovati i učenike koji će se opredjeljivati za različita svjetovna zvanja.
A onda je za Gimnaziju nastupilo najteže razdoblje kad su joj komunističke vlasti ukinule pravo javnosti, oduzele gimnazijsku i sjemenišnu zgradu, više profesora uhitile, a neke bez suđenja i pogubile. Nakon višegodišnje raspršenosti po samostanima Provincije svi su razredi ponovno objedinjeni u Sinju 1962. god. pod nametnutim imenom „Franjevačka srednja škola za spremanje svećenika“. Za njezin donekle normalan rad uskoro je, uz veliko odricanje Provincije, u sklopu samostana izgrađena nova zgrada, treća po redu.

Unatoč bremenitim okolnostima Gimnazija je u svom povijesnom hodu školovala i iznjedrila niz zaslužnih  franjevaca i svjetovnjaka koji su ostavili neizbrisiv trag u vjerskom, kulturnom i prosvjetnom naslijeđu Dalmacije i cijele Hrvatske.

 

Sadašnjost

U neovisnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj Gimnaziji je vraćeno pravo javnosti i pravo na neometan odgojno-obrazovni rad i dostojanstvo. Od 1992. ona je ponovno u svojoj zgradi kraj Alkarskog trkališta i uključena je u sustav školstva Republike Hrvatske kao privatna katolička škola pod svojim pravim imenom „Franjevačka klasična gimnazija u Sinju s pravom javnosti“.

Otada osim redovničko-svećeničkih kandidata školuje i mladiće i djevojke koji žele steći gimnazijsku naobrazbu i graditi svjetonazor na općeljudskim, kršćanskim i nacionalnim vrjednotama.

Opširnije o povijesti Gimnazije

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas121
Ovaj mjesecOvaj mjesec3948
UkupnoUkupno1040361

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 8