Festival znanosti ponovno u Sinju i u našoj Gimnaziji

U nedjelju 10. travnja 2011. u 17 sati u gradskom kinu bit će svečano otvoren drugi po redu Festival znanosti u Sinju. Radni dio Festivala odvijat će se od ponedjeljka do petka (11.-15. travnja). Programom su predviđena brojna predavanja, tribine i radionice s temama ponajprije iz fizike, ali i iz biologije, kemije, matematike, ekonomije, filozofije, psihologije i drugih znanstvenih područja.


Festival znanosti u Hrvatskoj održava se već devetu godinu uzastopce, a glavne se manifestacije odvijaju u Zagrebu, u okviru Sveučilišta i Tehničkog muzeja. Osim u glavnome hrvatskom gradu priređuju se raznoliki i bogati programi i u drugim hrvatskim gradovima, a cilj im je približavanje znanosti navlastito mladima, ali i drugim građanima. Zajednička je tema ovogodišnjega Festivala na državnoj razini „Svjetlost“, a posvećen je 300. obljetnici rođenja velikoga hrvatskog sina Ruđera Boškovića.

Prošle je godine (2010.) prvi put Festival održan i u Sinju, a glavni su organizatori bili dvojica bivših učenika naše Gimnazije, a sada studenti fizike, Mate Jagnjić (u Splitu) i Mislav Cvitković (u Zagrebu). Izvanredan uspjeh prošlogodišnjeg Festivala ohrabrio je organizatore, među kojima je opet Mate Jagnjić, da i ove godine učenicima srednjih i osnovnih škola i građanstvu približe brojne znanstvene teme i predstave uspješne znanstvenike.

Osim hrvatskih znanstvenika na Festivalu će sudjelovati i gosti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Prijepodnevna predavanja i poslijepodnevne tribine održavat će se u Dvorani Gospe Sinjske u Franjevačkom samostanu. U našoj gimnaziji i u Općoj gimnaziji Dinka Šimunovića, kao i u sinjskim osnovnim školama, brojni će znanstvenici održati školske sate pojedinih predmeta i radionice na različite teme. U našoj gimnaziji predviđeni su gosti na dvadesetak školskih sati i radionica u svim razredima. O tome će na ovim stranicama izvještavati sami učenici naše Gimnazije, predstavnici pojedinih razreda.
U večernjim satima u ponedjeljak i utorak zainteresirani će na Gradu pomoću teleskopa i uz asistenciju astronoma moći promatrati zvjezdano nebo nad Sinjem.

Slike: Podsjetnik na prošlogodišnja festivalska zbivanja u našoj Gimnaziji

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas132
Ovaj mjesecOvaj mjesec3959
UkupnoUkupno1040372

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 10