Prof. dr. Franjo Sokolić: Svjetlost (predavanje)

Prof. dr. sc. Franjo Sokolić održao je 11. travnja 2011. u kabinetu za fiziku i kemiju u našoj gimnaziji predavanje na temu „Što je svjetlost“. Predavanje je potrajalo puno dulje nego što je bilo predviđeno, što govori o zanimljivosti spomenute teme. Slušatelji su bili učenice i učenici 2.a, 3.a i 4.a razreda, nekoliko gostujućih znanstvenika i nekoliko profesora naše gimnazije.

Predavač je započeo uvodnim izlaganjem o definiciji svjetlosti i nekim drugim teorijskim podatcima. Upozorio je potom na neka osnovna svojstva svjetlosti (boje, lom, odbijanje) te na naš svakodnevni susret s njima (duga, osjet vida, slike u zrcalu). Naglasio je činjenicu da su prava istraživanja u vezi sa svjetlosti još u povojima te da je još uvijek mnogo toga nepoznato i čeka da bude otkriveno, bazirajući se na fenomen brzine svjetlosti, najveće brzine u prirodi.
Zahvaljujemo prof. Sokoliću na vremenu koje je nam posvetio da bi nam donekle približio sadržaj teme i zainteresirao nas. Nadamo se da će se u takvu duhu nastaviti Festival znanosti.

Izvijestio: Martin Vrlić 3.a

Slike

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas17
Ovaj mjesecOvaj mjesec1118
UkupnoUkupno1026833

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14