Znanstveni skup Hrvatski prirodoslovci 20 u Sinju

U petak 14. listopada 2011. u Sinju je održan Znanstveni skup "Hrvatski prirodoslovci 20" na kojem je bilo riječi i o našoj gimnaziji i nekim njezinim profesorima. Organizator je skupa Matica hrvatska - Odjel za prirodoslovlje i matematiku, a suorganizator Matica Hrvatska - Ogranak Sinj. Pokrovitelj je Skupa Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Održano je sedamnaest izlaganja, a cjeloviti radovi tiskani su u novom broju časopisa Prirodoslovlje koji izdaje Matica hrvatska i koji je predstavljen na kraju Skupa.

Odjel za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske već niz godina, počevši od osamostaljenja Hrvatske, sustavno radi na promicanju znanosti i njeguje sjećanje na hrvatsku kulturnu baštinu priređujući znanstvene skupove i znanstveno-popularna predavanja. Svake se godine Skup organizira u drugom dijelu Hrvatske i tako se  nastavlja duga tradicija prisjećanja na vrhunska postignuća hrvatskoga prirodoslovlja i prorodoslovaca te se javnost nastoji upoznati s doprinosom znamenitih ljudi iz prošlosti. Ovogodišnji skup bavio se prirodoslovcima koji su potekli s područja naše županije pa mu je i podnaslov "Povijest hrvatskog prirodoslovlja Splitsko-dalmatinske županije". On je po tome zapravo nastavak prošlogodišnjega Skupa ("Hrvatski prirodoslovci 19") koji je održan na Visu.

Na ovogodišnjem Skupu u čak tri predavanja bilo je riječi o prirodoslovnom doprinosu negdašnjih profesora naše gimnazije (dr. fra Josipa Olujića, fra Josipa Malića, fra Milana Ujevića i dr. fra Jure Radića) kao i gimnazije u cjelini. Jedno od tih predavanja (Franjevačka klasična gimnazija u Sinju i prirodoslovlje) održao je profesor biologije na našoj gimnaziji fra Nedjeljko Jukić. Nekim od predavanja nazočila je i skupina učenika naše Gimnazije.

U subotu 15. lipnja sudionici Skupa razgledali su kulturne i prirodne znamenitosti Sinja i okolice.

Fotografije sa skupa

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas138
Ovaj mjesecOvaj mjesec5792
UkupnoUkupno1025494

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 12