Dr. sc. Đuro Drobac: Priča o magnetizmu (predavanje)

Istraživač na Institutu za fiziku dr. sc. Đuro Drobac održao je učenicima 2.a razreda naše gimnazije predavanje o magnetizmu.

Predavanje naziva „Priča o magnetizmu“, odnosna kratka povijest o magnetima, profesor je započeo važnim ličnostima iz povijesti koje se vežu uz magnete. Preko Talesa, Williama Gilberta pa čak i sv. Augustina došao je do Hans Christiana Oersteda. On je poznat po tome što je otkrio vezu između elektriciteta i magnetizma, danas poznatu kao elektromagnetizam. Po njegovim riječima, „tada je sve započelo“. Profesor nam je objašnjavao svojstva i primjene magneta da bi se, po potrebi, odmakao od teme da bi nam ispričao koju anegdotu. Posebno nam je bila zanimljiva priču koja je govorila da su ljudi na brodovima odmicali češnjak od magneta zbog toga što se govorilo da se zbog magneta on kvari. Nadalje, spominjao je Ampera (utvrdio je da se kružni tok električne struje ponaša kao magnet), Michaela Faradaya (izumitelja generatora) i Jamesa Maxwella (opisao matematički magnetske pojave). Nakon niza znanstvenika i kratkih opisa svakog od njih, tj. njihovih otkrića, ušli smo u područje kvantne mehanike u kojem nam je govorio o Nielsu Borhu i Ernestu Rutherfordu. Pojasnio nam je vezu između elektrona i magnetizma te je dodao kako su elektroni zapravo „mali magnetići“. Nakon što je pojasnio pojam magnetskog polja našu je pažnju usmjerio na Zemlju. Rekao je da i ona ima svoje magnetsko polje koje znanstvenici ne mogu do kraja dokučiti. Iskreno se nadamo da ćemo jednom imati izlaganje i na tu temu.

Na samom kraju rekao nam je da pažljivo pogledamo prema ploči. Na njoj je bila vremenska crta koja je prikazivala otkrića kroz prošlost. Na lijevoj strani je svako stotinjak godina bilo po jedno otkriće, a na desnoj mnoštvo otkrića. Vremenska crta mu je pomogla da završi svoje predavanje riječima: „Desna strana prikazuje vrijeme u kojem živimo. Vi živite u izvanrednom dobu. Iskoristite to što ste u ovom dobu znanosti i otkrića. Učite i naučite što više možete!“

Predavanje je bilo zanimljivo svim prisutnim učenicima.

2a

 

 

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas123
Ovaj mjesecOvaj mjesec3950
UkupnoUkupno1040363

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 9