Akademija u prigodi blagdana sv. Franje

U petak, 2 listopada, u gimnazijskoj dvorani održana je akademija u prigodi svetkovine sv. Franje. Pred učenicima, profesorima i ostalim djelatnicima gimnazije izveden je recital Franjin razgovor s Gospodarom svijeta.

 

FOTOGALERIJA

 

U uvodnom govoru ravnatelj gimnazije fra Jozo Grbavac istaknuo je da svetog Franju svijet štuje kao svoga brata, kao čovjeka koji povezuje narode, kao nadu za svijet, jer on je svjedok nepodijeljenog kršćanstva i zbog toga nalazi i među nekatolicima mnogo pristalica pa čak i u obliku izričito franjevačkih zajednica. Nije bio samo svetac veseljak i čovjek dječjeg smješka, plakao i jecao nad duhovnim siromaštvom svijeta i Crkve. Ponašao se potpuno suprotno od vitezova, građana, redovnika i pravnika svoga vremena. Ipak je pokrenuo misao, djelovanje i svetost u svijetu, nešto, što još živi u ogromnoj franjevačkoj obitelji. Pomirio je čovjeka i prirodu, gospodarstvo i prosjačenje, pomirio je siromaha sa siromaštvom. U jednu riječ: bio je apostol u kojem je najsavršenije utjelovio evanđeoski duh. Pjesnik u stilu provansalskih trubadura, autor pjesme Pjesma bratu suncu, Franjo se obraća narodnim jezikom i u svojoj sveobuhvatnoj ljubavi prema čitavoj prirodi priprema put oslobođenju umjetnosti od ukočenosti srednjovjekovnih formi. Zbog zaljubljenosti u prirodu ekolozi su ga izabrali za svog zaštitnika, a u svijetu se prepoznaje kao svetac mira. On je budućnost koju svi traže, iako je živio prije više od 800. godina. Njegova blizina Bogu i čovjeku toliko je očaravajuća da ga mnogi žele izbliza nasljedovati.

Skromnim kulturno-umjetničkim programom i mi smo se uključili u veliku povorku Franjinih simpatizera. Pred učenicima, profesorima i ostalim djelatnicima gimnazije - izveden je recital Franjin razgovor s Gospodarom svijeta. Izvođači su bili recitatori Boženko Dedić-Jandrek (II.b), Moreno Vuković (II.b) i Ante Bešlić (III.a) te gimnazijski mješoviti zbor. Recital je bio protkan sljedećim skladbama: Popravi moju crkvu Franjo (stihovi i glazba fra Stipica Grgat), Čuj sv. Franjo nas (stihovi i glazba o. Anselmo Canjuga, aranžman fra Stipica Grgat) te Komu da idem (stihovi fra Bože Vuleta i fra Stipica Grgat, aranžman fra Stipica Grgat). Na kraju programa ravnatelj se zahvalio svima koji su sudjelovali u provedbi ovog skromnog prigodnog kulturno-umjetničkog programa uz blagdan sv. Franje. Posebne zahvale uputio je zborovođi Andri Čali,  koji je dostojno naslijedio fra Stipicu, članovima zbora, recitatorima.

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas38
Ovaj mjesecOvaj mjesec981
UkupnoUkupno976618

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 6