Gimnazijski zbor na prvoj smotri zborova katoličkih škola Dalmacije i Primorja u Zadru

Glazbena smotra zborova katoličkih škola Dalmacije i Hrvatskog primorja prvi je put održana u subotu 7. svibnja u katedrali sv. Stošije u Zadru. Nastupili su zborovi katoličkih škola iz Rijeke, Šibenika, Dubrovnika, Sinja, Splita i Zadra. To su zborovi klasičnih gimnazija u tim gradovima, osim Šibenika odakle je nastupio zbor tamošnje katoličke osnovne škole. Na susretu su sudjelovali i ravnatelji katoličkih škola: Niko Tunjić (Rijeka), Božo Škember (Šibenik), Bernardo Pleše (Dubrovnik), Josip Grbavac (Sinj), Josip Dukić (Split) i Ante Sorić (Zadar).

Domaćin mr. don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar, u pozdravnoj riječi je rekao kako je taj susret rezultat dogovora na posljednjem sastanku ravnatelja katoličkih škola održanom u Zagrebu, kad su ravnatelji poželjeli ostvariti aktivnosti kojima bi se bolje povezale škole i učenici. Ta smotra nije glazbeno natjecanje niti za ocjenu, rekao je mr. Sorić, istaknuvši da ipak svi zaslužuju petice. Čestitao je sudionicima i poželio im uspjeh do sljedećeg takvog susreta u nekom drugom gradu.

Na smotri je sudjelovala i voditeljica Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole Ivana Petrak. Pozdravila je nazočne uime predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje požeškog biskupa Antuna Škvorčevića. „Pjevati u zboru ne znači samo pohađati još jednu izvannastavnu aktivnost i razvijati svoje talente, nego biti svjestan da pjevanjem predstavljamo i školu. Zbor je ogledalo škole. Svečanu prigodu ne možemo zamisliti bez nastupa zbora. Zbog velike važnosti koju imaju zborovi, drago mi da je od samih ravnatelja potekla ta ideja", rekla je Petrak, poželjevši sudionicima da im dok pjevaju srca budu ispunjena molitvama.

U Hrvatskoj je dvadeset katoličkih škola. Sudionicima u katedrali obratio se te prenio pozdrave biskupa primorskih biskupija sa svetkovine sv. Duje iz Splita na kojoj je sudjelovao i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, čestitavši svima na dojmljivim i kvalitetnim izvedbama koje zahtijevaju puno rada i vježbanja. Na susretu su kao publika gostovali učenici i profesori Franjevačke klasične gimnazije Visoko s ravnateljem fra Zvonkom Miličićem.

„Želimo glazbom kao univerzalnim jezikom stvarati mostove, približiti naše svjetove te nastaviti stvarati vrijednu tradiciju pjevanja i druženja koje je ovom prigodom i najvrjednije, na novim susretima katoličkih zborova Dalmacije i Hrvatskog primorja, a možda i šire", poručili su voditelji večeri, zadarski gimnazijalci Matea Kaleb i Marko Brzović.

Zbor Salezijanske klasične gimnazije iz Rijeke s voditeljem Edinom Pecmanom izveo je pjesme 'Dječak i more' (Josip Kaplam) i 'Proslavi se' (Bob Kilpatrick). Zbor Katoličke osnovne škole Šibenik (voditeljica prof. Luiđa Cvitan) izveo je 'Kao Marija' (Maja Majcen) i 'Moj Isus' (Darlene Zschech). Zbor Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića iz Dubrovnika, (voditeljica prof. Mara Manjić) izveo je 'Divici Mariji', (stihovi Marka Marulića, obrada Šime Marović) i 'Sveti Vlaho od Gorice' (Blagoje Bersa i Krešimir Magdić).

Franjevačka klasična gimnazija iz Sinja pod vodstvom prof. Andre Čule izvela je 'Večernji zvon' (Fran Ferjančić) i 'Cantate Domino' (John Carter). Nadbiskupska klasična gimnazija 'Don Frane Bulića' iz Splita pod vodstvom s. Lidije Matijević izvela je 'Ave verum corpus kv 618' (W. A. Mozart) i 'U boj, u boj', finale opere Nikola Šubić Zrinski (Ivan pl. Zajc). Klasična gimnazija Ivan Pavao II. Zadar izvela je 'Bliže, o Bože moj' (Lowell Mason) i 'Wade in the water', pjesmu afroameričkih robova iz kolonijalizma pod vodstvom prof. Nele Šarić, koja je bila spriječena sudjelovati pa je zborom dirigirao njihov bivši profesor Tomislav Pehar.

Tijekom prijepodneva zadarski klasičari kao domaćini proveli su svoje kolege u razgledavanje crkveno-povijesne baštine grada na poluotoku.

(Tekst preuzet sa stranice misija.slobodnadalmacija.hr)

GALERIJA SLIKA

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas28
Ovaj mjesecOvaj mjesec495
UkupnoUkupno995308

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 17