Predstavljen projekt Popularizacije znanosti i korištenja geografskih informacijskih sustava (GIS) u školama

Profesori i studenti Odsjeka za geografiju Sveučilišta u Zadru u školskoj dvorani Gimnazije pred učenicima i profesorima škole predstavili su projekt Popularizacija znanosti i korištenje geografskih informacijskih sustava (GIS) u školama. Ovo predstavljanje projekta ujedno je i poziv na suradnju.

Projekt je pokrenut u ožujku 2016. godine na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru. Osmišljen je kao trogodišnji edukativni i istraživački projekt, usmjeren na predstavljanje mogućnosti implemetacije GIS-a u srednjoškolske programe. Koordiniran je od strane Sveučilišta u Zadru, Odjela za geografiju, a u njemu mogu sudjelovati sve zainteresirane srednje škole i javne ustanove. Inicijatori projekta su rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican i prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić, a voditelji projekta su docenti s Odjela za geografiju, dr. sc. Ante Šiljeg i dr. sc. Nina Lončar. Ovaj projekt prvi je u nizu aktivnosti koji za cilj ima integralni i multidisciplinarni pristup promoviranja i poticanja uvođenja suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) u procese učenja i poučavanja. Korištenje suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije i izrada digitalnih obrazovnih sadržaja, za razliku od klasičnih metoda prijenosa znanja, temelji se na interaktivnoj obrazovnoj strategiji i čini bitnu komponentu kvalitetnog i održivog obrazovnog sustava.

Prvi korak u provođenju projekta je organiziranje niza radionica pod nazivom Studiram geografiju i koristim GIS pod voditeljstvom doc. dr. sc. Ante Šiljega i doc. dr. sc. Nine Lončar. Radionica je namijenjen učenicima trećih razreda gimnazije i strukovnih škola, s primarnim ciljem upoznavanja učenika sa studijem geografije te brojnim mogućnostima koje studij nudi, a ponajprije se to odnosi na korištenje suvremenih metoda istraživanja i obrade podataka. Stoga je radionica Studiram geografiju i koristim GIS usmjerena na interdisciplinarnost i suvremenost geografije, te za cilj ima potaknuti srednjoškolske učenike na studij geografije, ali i omogućiti studentima geografije da steknu pedagoške i metodičke kompetencije kroz iskustvo prezentacije rezultata istraživanja u školi. S obzirom da AZOO potiče korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u nastavi, te je njihova implementacija, kao i implementacija geografskog informacijskog sustava predviđena novim kurikulumom, predavanja mogu poslužiti kao svojevrsno usavršavanje nastavnika geografije, ali i ostalih nastavnika u školama.

U radionici, osim voditelja, sudjeluje 5 studenata druge godine diplomskog studija geografije. Oni kroz radionicu imaju zadatak učenicima predstaviti što se sve može proučavati i analizirati pomoću GIS-a, i prenijeti svoja znanja i iskustva vezana uz teme i studiranje na Sveučilištu u Zadru. Time, osim popularizacije GIS-a i prenošenja znanja i iskustva vezanih uz studij geografije, studenti stječu nova metodička i pedagoška znanja i iskustva u radu s učenicima.

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas140
Ovaj mjesecOvaj mjesec3967
UkupnoUkupno1040380

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 12