Povodom Stepinčeva

 

U ČAST HRVATSKIM MUČENICIMA

Glazbeno-recitativni hod hrvatskom poviješću nadahnut hrabrošću hrvatskih ljudi kroz vjernost Bogu i Svetoj Stolici poziv je svim ljudima dobre volje da se ujedine u zajedništvu i ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Prema narodnoj tradiciji naši su pređi iz Bijele Hrvatske došli u krajeve koji su nam poznati kao Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Nakon pokrštavanja i stvaranja samostalne kneževine i kraljevstva, pod konac 11. stoljeća, Hrvatska je u zajedništvu s Ugarskom. Od tada počinje križni put našega naroda.


 

Prvi put padamo pod križem u vrijeme turskih osvajanja.

Drugi put narod pada pod težinom križa zbog velikoga iseljavanja pod konac 19. i početkom 20. stoljeća, a na sve to nadovezala se težina Prvoga svjetskog rata i stvaranje Kraljevstva SHS.

Treći pad uslijedio je u jeci Drugoga svjetskog rata sa svim strašnim posljedicama po narod hrvatski kad od Bleiburga preko polja svih nalegoše humci i ploče na narod hrvatski.

U jadima teškim tim, osobito u godinama od 1945. do 1990., narod je nalazio snagu slijedeći svoje časne sinove, svoje mučenike i svece. Sjećajući se mnogih u dugoj mučeničkoj i patničkoj povijesti hrvatskoga naroda, preko lika Alojzija Stepinca, uprizorujemo kroz dva nastupa, u Splitu u crkvi Gospe od Zdravlja, 10. veljače (19.30), i u Sinju u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, 12. veljače (19 sati), hod hrvatskom poviješću. Kardinal, blaženik i mučenik Alojzije Stepinac usprkos svim podmetanjima svojim je životom pokazao kako na putu vjere i domoljublja nema uzmicanja.

Želja nam je da povijesni hod preko djela naših pređa u svima nama oživi i produbi onu vjeru koja je davala snagu nebrojenim pokoljenima, u borbi «Za krst časni i slobodu zlatnu!»

fra Blaž Toplak

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas136
Ovaj mjesecOvaj mjesec3963
UkupnoUkupno1040376

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 17