Uvodna riječ ravnatelja

Čovjek, kao pojedinac i kao dio velike zajednice ljudskog roda, sretan je i radostan kad može doprinijeti napretku ljudske zajednice – pa makar i jedna korak naprijed. Svaka nova građevina, svaki novi toranj, svaka nova crkva, svaka nova škola, svaka nova knjiga obogaćenje je ljudske zajednice.

Radost ne izvire samo iz brojčanog povećanja već i iz obogaćenja ljudskog roda novim kulturnim doprinosima. Mimoilaženja u vrednovanju nečijeg doprinosa u obogaćenju i uljepšanju ljudske zajednice bit će različito i teško je donijeti jedinstveni kriterij. Međutim, usprkos svim mimoilaženjima u ocjenjivanju, stoji činjenica da se prava kultura oslanja na duhovne temelje i da je njezin posljednji smisao duhovan. To nama nije potrebno dokazivati, nama djeci 21. vijeka koji smo tako jako osjetili kako nas pritišće i mrvi materijalni napredak, kad ponestane duhovnih vrednota i duhovnih snaga.

Jedan kamen u toj hrvatskoj kulturnoj zgradi doprinosa ugradila je, i vjerujemo da će to i nadalje činiti, Franjevačka klasična gimnazija u Sinju s pravom javnosti. Ova gimnazija, školsko-formacijska institucija Provincije Presvetog Otkupitelja, odnjegovala je u intelektualnom ozračju generacije i generacije mladića, a u zadnjih četvrt stoljeća i djevojaka, nikada ne zaboravljajući važnost duhovnih zasada i temelja. Od samih početaka u gimnaziji je prisutan isti poticaj i isto načelo: tradicionalno-humanističkim sadržajima osposobiti učenike da lakše mogu usvojiti opću kulturu, a time ujedno sintezu vjere, vjere i života na temelju povijesti ljudskog roda. Dakako, pritom uvijek gradeći i izgrađujući istančan osjećaj prema vjeri i kulturi u hrvatskom narodu.

Učenicima i učenicama neka kao trajan poticaj bude izrečena misao oca svome sinu još davno u dolini Nila: "Ono što naučiš u školi, ostaje ti zauvijek."

 

 

 

 

Gimnaziju zastupa i predstavlja ravnatelj.

Ravnatelj organizira i vodi rad i poslovanje Gimnazije, predstavlja i zastupa Gimnaziju te poduzima sve pravne radnje u ime Gimnazije, sukladno zakonskim propisima i Statutu Gimnazije.

Ravnatelj vodi stručni rad Gimnazije i odgovoran je za obavljanje stručnog rada.

Ravnatelj ima ovlasti u pravnom prometu u sklopu djelatnosti upisanih u sudski registar i posebne ovlasti koje mu daje Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja kao osnivač i vlasnik Gimnazije.

Aktualni je ravnatelj Gimnazije  fra Blaž Toplak, prof.

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas136
Ovaj mjesecOvaj mjesec3963
UkupnoUkupno1040376

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14