Doktorirao prof. fra Jure Hrgović

 

Fra Jure Hrgović, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i profesor klasičnih jezika na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, na Filozofskom fakultetu i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, doktorirao je 18. siječnja 2018. god. na Papinskom Salezijanskom Sveučilištu (Università Pontificia Salesiana) u Rimu.

Više...
 
Maturalna večer 2018.

Osmjeha i dobrog raspoloženja nije nedostajalo u petak navečer u Hotelu alkar gdje su maturanti Franjevačke klasične gimnazije sa svojim profesorima uživali u maturalnoj zabavi. Maturanti i maturantice blistali su u svečanim odijelima i haljinama, a rasplesali su se uz ritmove DJ Mattea. Djelić atmosfere pogledajte u fotogaleriji.

 
Natječaj - stručni suradnik knjižničar

Dokument

 
Žarište

List Gimnazije

 
Poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave

Dokument

 
Dan sjećanja na Vukovar

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode. Obljetnice su prigode da se prisjetimo na neke trenutke i događaje koje su se zbile u povijesti nekog vremena. Prije dvadeset i šest godina, 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.
Tužna statistika govori da je tijekom borbi i nakon ulaska srpskog okupatora u grad poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila, oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih. Iz grada je prognano i sve nesrpsko stanovništvo. Bio je to klasičan primjer etničkog čišćenja i jedan od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata.
Učenici naše škole su i ove godine u čast svim žrtvama Vukovara zapalili svijeće te se pomolili za duše poginulih.

 
Blagdan sv. Franje

U utorak, 3. listopada, u crkvi Čudotvorne gospe Sinjske služena je sveta misa uoči blagdana sv. Franje, osnivača i zaštitnika franjevačkog reda.

Blagdan sv. Franje  slavi se 4. listopada, a budući da taj dan u gimnaziji nema nastave, već tradicionalno se svečev blagdan obilježi dan ranije.

Svetu misu predvodio je ravnatelj gimnazije fra Blaž Toplak u koncelebraciji sa svećenicima profesorima na gimnaziji.

Misne dijelove pjevali su učenici, članovi mješovitog gimnazijskog zbora uz pratnju prof. Andre Čale na pianinu te  Annije Kolerte na violini, gošće iz Latvije.

Zbor je izveo skladbe Čuj sv. Franjo nas, ulaznu pjesmu prema tekstu o. Anselma Canjuge, Cantate Domino gregorijanski napjev tijekom prikazanja, Resurrection song tijekom pričesti te izlaznu pjesmu Do nebesa.

Misna čitanja pročitali su učenici gimnazije Dragan Kolovrat i Lovre Veraja dok su molitvu vjernika uz navedene učenike čitali još i Nikolina Vitić i Josip Pavić.

U prigodnoj propovijedi ravnatelj se u kratkim crtama osvrnuo na Franjin život te istaknuo nekoliko najvažnijih misli o sv. Franji.

 

O najdubljim tajnama se ne govori, da ih ne oskvrnemo. Od njih se samo živi i ‘luduje’.

Iz toga tajanstvenog izvora crpi se sva snaga, svladava život i ostvaruju pobjede.

Izvanredni darovi, karizme, ne iznose se na trgove. Ne očituju se ni polaganjem ruku, ni nerazumljivim govorom.

Prave karizme se očituju zaprepašćujućim plodovima života, proviruju na rascvjetalim usnama,

u uvijek nasmiješenim očima, kroz dobrotu srca koja presenećuje, veličinom žrtve koja zaprepašćuje.

Tako se razlikuju iluzije od života.

sv. Maksimilijan Kolbe

FOTOGALERIJA

 
Početak nove školske godine 2017./18.

Prema Kalendaru rada za školsku godinu 2017./18. nova nastavna godina počinje u ponedjeljak 4. rujna 2017. U 8 sati učenici će u svojim razrednim odjelima imati prvi SRZ na kojem će se upoznati s Kalendarom rada za novu školsku godinu i Pravilnikom o kućnom redu škole. Nastava će se odvijati prema sljedećem rasporedu.

 
Popis udžbenika za školsku godinu 2017./18.

Cjelovit popis udžbenika za sve razrede klasičnog i jezičnog obrazovnog programa na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju donosimo ovdje.

 
Popravni ispiti

Raspored popravnih ispita

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 32

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas138
Ovaj mjesecOvaj mjesec3965
UkupnoUkupno1040378

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11